Τα φουντούκια καλλιεργούνταν στο Πόντο, από τα αρχαία χρόνια, ονομαζόταν “Ποντικόν κάρυον” δηλαδή «καρύδι του Πόντου». Μετά τη συγκομιδή και το σπάσιμο τους σε μύλους, χωρίζονταν σε τρείς κατηγορίες: τα στρογγυλά (τομπούλ), τα μυτερά (σιβρί) και τα λαδερά (γιαγλί).
Μια χούφτα φουντούκια, ανά δύο μέρες, βοηθούν στην πρόσληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στhn καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Είναι ευεργετικά για την υγεία και την ενδυνάμωση των οστών.
Βοηθούν στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε θειαμίνη (Β1), σε ριβοφλαβίνη (Β3), βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ. Επομένως, είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ανακουφίζουν από το στρες και την κατάθλιψη και συμβάλουν στην καλή υγεία του δέρματος και του πεπτικού συστήματος.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και έρευνες έχουν δείξει πως βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης.
Θεωρείται καλή πηγή μονο και πολυακόρεστων λιπών και περιέχουν ω-6 και ω-9 οξέα.
Ορισμένα από τα μεταλλικά στοιχεία είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.
Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.